Moni meistä haluaisi polttaa rasvaa ja pudottaa samalla painoa. Tämä on aihe, joka on aina ajankohtainen ja mielipiteitä riittää laidasta laitaan. Valitettavasti se, mitä kuulemme usein rasvan polttamisesta ja laihduttamisesta, ei aina perustu tieteeseen. Katsotaanpa viittä yleisintä myyttiä ja miksi niitä ei kannata välttämättä uskoa.

Viisi myyttiä rasvan polttamisesta

Moni meistä haluaisi polttaa rasvaa ja pudottaa samalla painoa. Tämä on aiheena aina ajankohtainen ja mielipiteitä riittää laidasta laitaan. Valitettavasti se, mitä kuulemme usein rasvan polttamisesta ja laihduttamisesta, ei aina perustu tieteeseen. Katsotaanpa viittä yleisintä myyttiä ja miksi niitä ei kannata välttämättä uskoa.

Painonpudotus tapahtuu lineaarisesti
Monet ihmiset, jotka aloittavat laihdutuksen, luulevat että painonpudotuksessa paino laskee joka päivä. Mutta näin se ei mene valitettavasti. Painonpudotus sujuu toisinaan todella sujuvasti. Ja joskus taas paino pysyy hetken paikallaan tai jopa nousee hetkeksi. Myöhemmin voi myös olla, että paino putoaa yhtäkkiä merkittävästi. Tämä johtuu siitä, että painonpudottaminen riippuu monista tekijöistä. Mitä syöt, kuinka paljon nestettä keräät, miten nukut, stressaatko paljon, kuinka kovaa harjoittelet, ehditkö palautumaan, treenaatko lihaskuntoa, onko kuukautisten aika ja niin edelleen. Painonpudottaminen on verrattavissa elämään; välillä elämä kulkee sujuvasti eteenpäin, ja välillä taas käydään pohjalla ja noustaan taas uudestaan. Tärkeintä on tiedostaa, mitkä asiat painonpudottamiseen vaikuttaa ja miten voit tehdä niille asioille, jotta olet entistä lähempänä tavoitettasi.

Vaaka on tärkein suunnannäyttäjä
Kuten edellisessä myytissä jo mainittiin, painonpudotus riippuu monesta tekijästä. Jos käytät tänään enemmän suolaa, säilytät enemmän nestettä ja saatat olla hieman painavampi huomenna. Oletko sitten lihonut? Et tietenkään. Joinakin päivinä saatat jopa kasvattaa lihasmassaa. Ei kannata katsoa siis ainoastaan vaa ́an lukemia. Katso muutoksia peilistä ja valokuvista, seuraa ympärysmittojasi ja etenemistäsi kuntosalilla. Pidä silmällä, miltä sinusta tuntuu energian ja voimatasojesi suhteen. Seuraa kaikkea mahdollista, missä voit tämän elämäntapamuutoksen aikana edistyä.

Mitä enemmän treenaan, sitä enemmän menetän rasvaa
Jos syöt vähemmän kaloreita kuin kulutat, seurauksena on rasvan menetys. Liikunta, kuten lihaskuntoharjoittelu tukee sitä, ettet menetä niinkään lihasmassaa. Se ei kuitenkaan takaa, että menetät enemmän rasvaa. Tietenkin harjoittelu voi polttaa enemmän kaloreita. Mutta se ei ole syy siihen, miksi menetät enemmän rasvaa. Syy on erossa kalorien saannin ja kulutuksen välillä. Itse asiassa, jos harjoittelet liian paljon etkä keskity tarpeeksi palautumiseen, voit menettää vähemmän rasvaa. Lisääntynyt harjoittelu ei aina johda parempiin tuloksiin.

On mahdollista polttaa rasvaa reisilihasten ympäriltä
Vähentämällä kaloreita ja treenaamalla on mahdollista pudottaa painoa ja polttaa rasvaa. Mutta loppujen lopuksi kehosi päättää, mistä kohdista se lähtee. Aina löytyy kropasta haasteellisia kohtia, joista se lähtee viimeisenä. Ei ole siis mahdollista polttaa rasvaa juuri reisilihasten ympäriltä. Pitkäjänteisellä työllä kaikki on kuitenkin mahdollista ja odotus palkitaan.

Treenaamalla paljon vatsalihaksia, saan sixpackin
Kaikilla on vatsalihakset. Jotta ne näkyisivät, sinulla on oltava alhainen rasvaprosentti. Monipuolinen treeniohjelma on terveellisen ravinnon ohella avain sixpackin näkymiseen. Jos tämä on tavoitteesi, lisää ohjelmaan enemmän vatsatreeniharjoituksia ja treenaa niin suoria, vinoja kuin syviäkin vatsalihaksia. Vaikka treeni onkin tärkeää, alhainen rasvaprosentti takaa vatsalihasten näkymisen.

Tämän tekstin kirjoitti

Tomi Soikkeli/Ravintovalmentaja ja Personal Trainer

Haluatko työskennellä kanssani henkilökohtaisesti
saavuttaaksesi tavoitteesi?
Täytä hakemus alta ja kerro tavoitteistasi lisää ja katsotaan voisinko auttaa myös sinua.