Kun puhutaan terveellisestä ruokavaliosta, harvemmin sanotaan, että keksit kuuluisivat tähän kategoriaan. Keksit eivät yleensä sisällä sellaisia ravinto-aineita, joiden ajatellaan edistävän parempaa hyvinvointia. Miksi kuitenkin ajattelemme automaattisesti, että keksit ovat epäterveellisiä? On olemassa myös terveellisempiä vaihtoehtoja. Mistä sitten tiedämme, mikä on terveellistä ja kuinka oppia löytämään parempia vaihtoehtoja? Kerromme tässä blogissa vinkkejä terveellisemmän keksin etsintään!

Onko olemassa terveellisiä keksejä?

Kun puhutaan terveellisestä ruokavaliosta, harvemmin sanotaan, että keksit kuuluisivat tähän kategoriaan. Keksit eivät yleensä sisällä sellaisia ravinto-aineita, joiden ajatellaan edistävän parempaa hyvinvointia. Miksi kuitenkin ajattelemme automaattisesti, että keksit ovat epäterveellisiä? On olemassa myös terveellisempiä vaihtoehtoja. Mistä sitten tiedämme, mikä on terveellistä ja kuinka oppia löytämään parempia vaihtoehtoja? Kerromme tässä blogissa vinkkejä terveellisemmän keksin etsinnässä!

Usein ajatellaan, että saavuttaakseen tavoitteitaan, on elettävä kurinalaista elämää. Kun halutaan laihduttaa ja polttaa rasvaa, kokeilemme usein erilaisia dieettejä, joissa rajoitetaan kalorien määrää. Monet alkavat rajoittaa tai lopettavat täysin tiettyjen ruokien käyttämisen. Yksi syy tähän asenteeseen on varmasti se, että me kaikki tiedämme, että meidän pitäisi syödä terveellisesti ja tasapainoisesti. Keksejä ei yleisesti pidetä terveellisinä elintarvikkeina. Tämän lisäksi on runsaasti suosituksia korkeakaloristen ja runsasrasvaisten ruokien välttämisestä terveen painon saavuttamiseksi. Kuulostaa entistä loogisemmalta, että keksejä ja muita sokerisia herkkuja käyttöä tulisi rajoittaa.

Katsoessamme ravintopyramideja ja eri ravitsemussuosituksia, niissä ei kuitenkaan kielletä täysin keksejä tai muita herkkuja. Joissain ravintopyramideissa näitä on kuvattuna ylimmässä palkissa. Sen sijaan, että keksien ja herkkujen syömistä salataan, niistä pitäisi voida nauttia hyvällä omallatunnolla. Terveellisempiäkin vaihtoehtoja löytyy, jos vain on valmis näkemään asian eteen hieman enemmän vaivaa. Ennen kuin alat leipoa tai nautiskella kekseillä, on tärkeää tietää, mitä keksit oikeasti sisältävät. Tiedostaminen on jo yksi keino kohti terveellisempää syömistä. Näillä seuraavilla vinkeillä pääset hyvään alkuun:

1. Kiinnitä huomiota ainesosiin

Kun tarkastelet reseptiä, siirry suoraan ainesosaluetteloon. Jos ainoa muutos on ruokosokerin korvaaminen kookossokerilla, tulisi hälytyskellojen soida. Se on edelleen sokeria, eikä mikään ravitsemuksessa ole muuttunut. Jos taas ainesosia pystyy vaihtamaan täysjyväjauhoihin, kuten tattariin tai spelttiin tai vaihtoehtoisesti kuitupitoisiin ainesosiin, kuten chiaan, kauraan tai pellavaan, suunta on jo parempaan. Lisäksi kuivatut ja tuoreet hedelmät, vihannekset, pähkinät ja muut mahdolliset terveyttä edistävät ainesosat kuten kurkuma ja tahini toimivat hyvinä terveellisempinä vaihtoehtoina, kun halutaan tehdä muutoksia resepteihin. Näiden ravinnepitoisten ainesosien lisääminen parantaa keksien terveellisyyttä.

2. Mieti tavoitteitasi

Terveellisyys on myös suhteellista. Mieti terveellisyyttä omien tavoitteidesi kannalta; miksi ja milloin syöt keksejä, ja valitse reseptejä, jotka sopivat tähän tarkoitukseen. Treeniä edeltävään välipalakeksiin lisää hunajan, banaanin tai kauran energiaa lisääviä hiilihydraatteja, joista saat hyvin energiaa intensiiviseen liikkumiseen. Jos haluat käyttää keksiä runsaampana välipalana, lisää proteiinijauhetta ja kuitupitoisia ​​vihanneksia, kuten raastettua kesäkurpitsaa tai porkkanaa, täyttämään olosi. Rasvapitoisuuden lisääminen kookosöljyllä tai pähkinävoilla voi myös auttaa lisäämään kylläisyyttä ja tuomaan energiaa alhaisemman intensiteetin kestävyysharjoitteluun, koska kehosi käyttää energiana enemmän rasvaa tämäntyyppisissä harjoituksissa.

3.Vältä syömisen monimutkaistamista

Toki banaanin, kauran ja pähkinävoin yhdistäminen ja keksiksi kutsuminen on todennäköisesti ravitsemuksellisesti parempaa kuin alkuperäinen voinen, rapea tai kakkumainen versio. Jos kuitenkin yrität liiaksi saada kekseistä terveellistä, tämä voi kostautua monella tavalla. Ensinnäkin terveellisen sädekehän tarjoaminen ruoalle voi johtaa koko erän kulutukseen, koska koet sen olevan hyväksi sinulle. Yksi tai kaksi voi olla ravitsevaa, mutta tusinalla voi olla jo ei-haluttuja ​​​​tuloksia. Toiseksi saatat todennäköisemmin syödä yhden terveellisen keksin ja sitten päätyä syömään jotain muuta vähemmän ravitsevaa ruokaa myöhemmin, koska tuo terveellinen keksi ei vaan tyydyttänyt himojasi. Joskus se, mikä on todella terveellistä sinulle sillä hetkellä, on vain nauttia ruoasta. 

Terveellisempiä keksejä siis löytyy ja kun itse leipoo, niin tietää varmasti, mitä ne sisältävät. Lisäksi kannattaa katsoa kokonaiskuvaa. Jos syö suurimmaksi osaksi terveellisesti, niin muutamalla keksillä ei tässä ole suurta merkitystä. Asioiden kieltäminen harvemmin kannattaa, joten kannattaa mieluummin nauttia ruoasta, kunhan sen tekee kohtuudella. Nauti siis kekseistäkin huoletta, kunhan teet sen kohtuudella!

Tämän tekstin kirjoitti

Tomi Soikkeli/Personal Trainer ja Ravintovalmentaja

Haluatko työskennellä kanssani henkilökohtaisesti
saavuttaaksesi tavoitteesi?
Täytä hakemus alta ja kerro tavoitteistasi lisää ja katsotaan voisinko auttaa myös sinua.