Olkaamme rehellisiä; aina ei ole helppoa löytää motivaatiota harjoitteluun ja tavoitteidemme saavuttamiseen. Haluamme laihtua, mutta välillä se ei kiinnosta tippaakaan ja haluaisimme syödä mitä huvittaa. Vaikka tiedämme, että olisi hyvä liikkua päivittäin ja tiedämme oman tavoitteemme, voi olla päiviä, että motivaatiota ei vaan löydy. Tätä tapahtuu kaikille, etkä ole asian kanssa yksin.

Onko motivaatiosi hukassa?

Olkaamme rehellisiä; aina ei ole helppoa löytää motivaatiota harjoitteluun ja tavoitteidemme saavuttamiseen. Haluamme laihtua, mutta välillä se ei kiinnosta tippaakaan ja haluaisimme syödä mitä huvittaa. Vaikka tiedämme, että olisi hyvä liikkua päivittäin ja tiedämme oman tavoitteemme, voi olla päiviä, että motivaatiota ei vaan löydy. Tätä tapahtuu kaikille, etkä ole asian kanssa yksin. Aina emme myöskään tarvitse motivaatiota liikkuaksemme. Kyse on ennen kaikkea siitä, että teemme harjoittelusta rutiinia ja se tapahtuu kuin itsestään. Silloin harjoittelu alkaa ruokkia hyvää energiaa ja nautimme enemmän siitä mitä teemme. Tässä vinkit, miten muuttaa omaa ajattelutapaa ja miten lähteä asian kanssa liikkeelle!

Miten muuttaa omaa ajattelutapaa?

1. Jos todella välttelet ajatusta harjoittelusta, on tärkeää yrittää muuttaa omaa ajattelutapaa; muuten et koskaan nouse ylös etkä ole aktiivinen. Jos vastustat ajatusta liikkumisesta, yritä ajatella sitä aktiivisuutena tai terveenä olona. Loistava tapa aloittaa on lisätä liikkumisen ja aktiivisuuden kokonaismäärää päivässä, esimerkiksi kävelemällä kauempana olevalle bussipysäkille tai nousemalla portaita hissin sijaan. On olemassa paljon helppokäyttöisiä sovelluksia, jotka voivat auttaa sinua seuraamaan päivittäistä aktiivisuuttasi tai motivoimaan sinua kävelemään esimerkiksi 10 000 askelta päivässä.

2. Harjoittelun ei tarvitse olla hikipäissään treenaamista kuntosalilla. Jos ajatus hikisestä kuntosalista jossa on liikaa peilejä, saa sinut välttelemään treenaamista, älä tee sitä. Tee tehokas kehonpainotreeni kotona tai lähde ulkoilemaan, tanssimaan, uimaan tai vaikkapa pyöräilemään; treenaamiseen on niin monia tapoja, ja jokaisen pitää löytää itselle mieluisat lajinsa.

3. Fakta on se, että sinun ei tarvitse rakastaa liikkumista. Optimaalisessa tapauksessa löydät mieluisan lajin, josta voit nauttia ja jota haluat tehdä kenties säännöllisesti. Mutta jos sinulla on vaikeuksia löytää jotain, josta pidät, mieti liikkumista samalla tavalla kuin ajattelet hampaiden harjaamista. Et välttämättä pidä siitä, mutta teet sen silti, koska se on sinulle hyväksi. Kuka tietää, ehkä ajan myötä opit pitämään siitä?

4. Luo oma yksilöllinen rutiini. Jotta liikkumisesta voi tulla rutiinia, sinun on systemaattisesti ja säännöllisesti tehtävä sitä pidemmän aikaa. Kun olet luonut järjestelmän milloin, miten ja missä aiot treenata, jatka sitä, vaikka aina ei todellakaan tekisi mieli. Siitä tulee ajan myötä helpompaa ja lopulta siitä tulee tapa, jota sinun ei tarvitse edes ajatella.

Mitä hyötyä liikunnasta sinulle on?

  • Se lisää energiatasojasi. Liikunta vapauttaa aivoissa endorfiineja eli hyvänolon hormoneja, jotka antavat sinulle energiaa, elinvoimaa ja voimia päivään
  • Se lisää positiivisuutta. Tutkimukset osoittavat, että liikunta on loistava tapa hallita masennusta. Se ei ainoastaan ​​vapauta endorfiineja, vaan myös auttaa puhdistamaan mielesi stressistä ja huolista.
  • Se auttaa sosiaalista elämääsi. Harjoittelu muiden kanssa, kuntosalilla käyminen tai ryhmäliikunnassa treenaaminen voi olla loistava tapa tavata uusia ihmisiä ja pitää toisiamme motivoituneina.
  • Se auttaa sinua nukkumaan paremmin. Kehon treenaaminen ja mielen tyhjentäminen takaavat hyvät yöunet ja voivat auttaa säätelemään paremmin unirytmiä.

Mistä lähteä liikkeelle?

1. Lataa aktiivisuutta mittaava sovellus. Aktiivisuutta mittaavia sovelluksia löytyy netistä lukuisia ja osa on ilmaisia. Haluat sitten tietää askelmääräsi päivittäin, kuinka paljon kaloreita olet kuluttanut kävelylenkkisi aikana tai kuinka paljon olet liikkunut tänään; tekniikka auttaa sinua, kun haluat lähteä liikkeelle.

2. Liikkumisen ei tarvitse maksaa sinulle mitään. Käveleminen, juoksu, patikointi tai vain pallon heittäminen puistossa ovat ilmaisia. Lisäksi YouTube ja muut videosovellukset ovat mahtavia paikkoja löytää ilmaisia ohjattuja treenejä.

3. 30 minuuttia on maaginen luku. Vaikka meidän kaikkien pitäisi pyrkiä vähintään 30 minuutin harjoitteluun joka päivä, vain sinä voit päättää, kuinka paljon aikaa käytät siihen. Päätä tietyt ajat, jolloin voit harjoitella, ja sovi treffit itsesi kanssa. Tätä 30 minuuttia ei myöskään tarvitse tehdä kerralla, vaan voit jakaa sen lyhyempiin setteihin. Tee esimerkiksi työpäivän taukojen aikana 10 minuutin taukotreenejä.

4. Listaa mieluisat liikkeet ja liikkumisen tavat ylös. Kirjoita muistiin niin monta erilaista toimintaa kuin voit ajatella. Pidä listasi käden ulottuvilla, että se löytyy tilanteessa kuin tilanteessa. Laaja aktiviteettivalikoima pitää sinut kiinnostuneena ja motivoituneena. Hyvä vinkki on säästää lempi-akitiviteettisi niitä päiviä varten, jolloin ei todellakaan tee mieli tehdä mitään.

5. Liiku monipuolisesti. Viikossa olisi hyvä liikkua monipuolisesti ja tehdä sitä, mitä keho eniten kaipaa. Yritä sisällyttää viikko-ohjelmaasi niin kehonpaino- tai kuntosaliharjoittelua, liikkuvuusharjoittelua kuin myös aerobistakin liikkumista. Vaihtoehtoja löytyy ja sinun pitää löytää vain itsellesi mieluisat tavat liikkua.

Jokaisella on tosiaan päiviä, kun ei tee mieli liikkua tai syödä oikeaoppisesti. Ne kuuluvat elämään ja tärkeintä on se, että oppii hyväksymään ne osana prosessia. Liiku ja syö siis sen takia, että voisit hyvin kuin sen takia, että se on pakko. Tee siitä oma valintasi.

Tekstin kirjoitti

Tomi Soikkeli/Personal Trainer ja Ravintovalmentaja

Haluatko työskennellä kanssani henkilökohtaisesti
saavuttaaksesi tavoitteesi?
Täytä hakemus alta ja kerro tavoitteistasi lisää ja katsotaan voisinko auttaa myös sinua.