Oli kyse sitten kävelemisestä, tenniksen pelaamisesta tai lihaskuntoharjoittelusta; kaikki liikkuminen vaikuttaa kehoomme. Harrastamalla liikuntaa kehosi voi muuttua vahvemmaksi ja terveemmäksi. Samalla tavoin, kun istumme ja olemme liikkumatta paljon, kuntomme laskee, lihakset pienenevät ja luut heikkenevät. Olitpa vasta aloittamassa liikuntaa, muuttamassa harjoitusrutiiniasi tai lisäämässä treenien määrää, olemme listanneet hyötyjä, joita kehosi ja mielesi kokevat liikunnan seurauksena!

Mitä kehollesi tapahtuu, kun treenaat?

Oli kyse sitten kävelemisestä, tenniksen pelaamisesta tai lihaskuntoharjoittelusta; kaikki liikkuminen vaikuttaa kehoomme. Harrastamalla liikuntaa kehosi voi muuttua vahvemmaksi ja terveemmäksi. Samalla tavoin, kun istumme ja olemme liikkumatta paljon, kuntomme laskee, lihakset pienenevät ja luut heikkenevät. Olitpa vasta aloittamassa liikuntaa, muuttamassa harjoitusrutiiniasi tai lisäämässä treenien määrää, olemme listanneet hyötyjä, joita kehosi ja mielesi kokevat liikunnan seurauksena!

Mitä kehollesi tapahtuu heti liikkumisen jälkeen?

Kun aloitat liikkumisen, ensimmäisiä asioita, jonka luultavasti huomaat, ovat hengitystiheyden lisääntyminen ja sydämen pumppaaminen nopeammin. Verisuonet laajenevat ja verenpaine kohoaa, jolloin veri pääsee nopeuttamaan työskenteleviä lihaksia. Samaan aikaan verta ohjataan pois muista alueista, joita ei tarvita, erityisesti suolistosta ja suolistosta. Myös sokeria ja rasvaa mobilisoidaan energiaksi ja erilaisia ​​hormoneja vapautuu. Välittömästi sen jälkeen sydämesi ja hengityksesi hidastuvat. Verenpaineesi laskee ja on yleensä alhaisempi kuin se oli ennen harjoittelua. Vapautuneiden hormonien tehtävänä on tukahduttaa kipua ja parantaa oloa. Sinulla on enemmän energiaa ja kenties pystyt keskittymään paremmin. Myös immuunisolujen määrä lisääntyy lyhytaikaisesti. Myös verensokerisi laskee, mutta sen määrä riippuu harjoituksen intensiteetistä. Kohtalainen, jatkuva aktiivisuus vähentää enemmän kuin lyhyet korkean intensiteetin harjoitukset. 

Ensimmäisen viikon jälkeen

Jos olet vasta aloittanut liikkumisen tai treenaat eri ​​lihaksia kuin olet tottunut, saatat kokea lihaskipua seuraavana päivänä. Tämä on yleistä ja menee yleensä ohi muutaman päivän jälkeen. Aktiivisuus auttaa sinua toipumaan tästä. Kun jatkat harjoittelua, kehosi sopeutuu nopeammin, etkä enää koe yhtä helposti tätä arkuutta. Ensimmäisen viikon aikana voit huomata, että nukahtaminen on helpompaa ja unesi pituus ja laatu paranevat. Pystyt myös useimmiten paremmin käsittelemään stressiä. Ensimmäisen viikon jälkeen saatat jo tuntea olosi vahvemmaksi. Tämä johtuu siitä, että hermosto aktivoi tehokkaammin työskenteleviä lihaksia. Saatat myös huomata kehitystä koordinaatiossa.

Kuukauden jälkeen

Kuukauden sisällä kuntosi kehittyy. Jos esimerkiksi harrastat juoksua kahdesti viikossa neljän viikon ajan, pystyt pikku hiljaa harjoittelemaan pidempään ja juokset nopeammin. Korkeammalla kuntotasolla samat harjoitukset, jotka teit vain kolme viikkoa sitten, tuntuvat helpommilta, joten saatat päättää pidentää harjoitusten pituutta tai intensiteettiä. Jopa jokapäiväiset tehtävät, kuten elintarvikkeiden kantaminen ja portaissa käveleminen, helpottuvat. Huomaat palautuvasi nopeammin ja leposykkeen laskeminen vie vähemmän aikaa. Lisäksi valtimosi toimivat tehokkaammin ja ne toimittavat paremmin verta työskenteleviin lihaksiin.

Kolmen kuukauden jälkeen

Viikkojen ja kuukausien kuluessa kehosi käy läpi uusia muutoksia. Lihastesi mitokondriot lisääntyvät. Tämä tekee työskentelevistä lihaksistasi tehokkaampia käyttämään happea. Myös veren tilavuus kasvaa, jolloin lihaksiin saadaan enemmän happea, rasvoja ja sokereita. Nämä muutokset vähentävät sydämesi tarvitsemaa työtä. Kun kehosi tehostuu, leposykkeesi laskee. Myös erilaiset sydän- ja muiden sairauksien riskitekijät paranevat. HDL-kolesteroli eli hyvä kolesteroli lisääntyy, kun taas triglyseridit vähenevät. Myös verensokeriaineenvaihdunta paranee, minkä seurauksena insuliini- ja verensokeritasot laskevat. Myös lepoverenpainetasot laskevat. Voit huomata myös, että sairastelet todennäköisesti vähemmän, kun immuunijärjestelmäsi toiminta paranee.

Mitä kehollesi on tapahtunut vuoden jälkeen?

Liikunnan hyödyt terveydelle kasvavat jatkuvasti. Liikuntaa lisäämällä on helpompi myös syödä terveellisemmin ja hallita omaa painoaan. Lisäksi luusi ja sydämesi vahvistuvat. Olet vähentänyt riskiäsi sairastua masennukseen, diabetekseen, sydänsairauksiin, syöpään ja dementiaan muiden sairauksien ohella. Sydänsairauksista kärsiville harjoittelu voi jopa hidastaa tai kääntää ateroskleroosin etenemistä. Olet myös alkanut lisätä vuosia elämääsi. Osa tästä johtuu alhaisemmista mahdollisuuksistasi saada kroonisia sairauksia, mutta myös harjoituksen hyödyllisistä vaikutuksista terveyteen. Mitä pidempään jatkat harjoittelua, sitä suuremmat hyödyt ovat. Kohtuullinen liikkuminen päivittäin kuten reipas kävely voi jo lisätä terveyttä ja elinvuosia. 

Kaikki liikkuminen on hyvästä ja vaikutukset tulevat näkymään pitkälle tulevaisuuteesi. Löydä liikuntalaji, josta oikeasti nautit ja kehity siinä, mitä teet. Samalla myös tulet huomaamaan olevasi terveempi kuin koskaan aiemmin!

Tämän tekstin kirjoitti

Tomi Soikkeli/Personal Trainer ja Ravintovalmentaja

Haluatko työskennellä kanssani henkilökohtaisesti
saavuttaaksesi tavoitteesi?
Täytä hakemus alta ja kerro tavoitteistasi lisää ja katsotaan voisinko auttaa myös sinua.