Jokaiselle tulee joskus aikoja, kun treenaaminen voi jäädä vähän vähemmälle. Ehkä elät kiireisimpiä ruuhkavuosiasi ja liikunnalle ei vaan löydy aikaa. Ehkä loukkaannuit tai sairastuit niin, että treenaaminen ei ole ollut mahdollista. Oli kyse sitten sairastumisesta, motivaation puutteesta tai kiireestä, treenin lopettaminen vaikuttaa myös ennen pitkää kehoosi. Kuinka kauan sitten kestää, että alat näkemään muutoksia kropassasi? Mitä muutoksia tapahtuu ensimmäisenä?

Mitä kehollesi tapahtuu, kun lopetat harjoittelun?

Jokaiselle tulee joskus aikoja, kun treenaaminen voi jäädä vähän vähemmälle. Ehkä elät kiireisimpiä ruuhkavuosiasi ja liikunnalle ei vaan löydy aikaa. Ehkä loukkaannuit tai sairastuit niin, että treenaaminen ei ole ollut mahdollista. Oli kyse sitten sairastumisesta, motivaation puutteesta tai kiireestä, treenin lopettaminen vaikuttaa myös ennen pitkää kehoosi. Kuinka kauan sitten kestää, että alat näkemään muutoksia kropassasi? Mitä muutoksia tapahtuu ensimmäisenä?

Voiman ja lihasten heikkeneminen 

Kun lopetat harjoittelun pidemmäksi aikaa, kehosi alkaa menettää voimaa ja lihasmassaa, varsinkin jos olet tottunut säännölliseen vastusharjoitteluun. Muutaman kerran viikossa nostavalle säännölliselle kuntoilijalle tauon pitäminen ei aiheuta suurta voiman- ja lihasmassan menetystä. Sen sijaan useasti viikossa treenanneilla lihasmassan menetys on selkeämmin havaittavissa. Mitä tulee voimaharjoitteluun, harjoittelun vähentäminen ei ole yhtä helposti huomattavissa. Tunnet kuitenkin olosi todennäköisesti heikommaksi. Painon nostamiseen tarvitaan koordinaatiota ja lihasmuistia. Siksi pidempi treenitauko voi saada raskaiden painojen nostamisen tuntumaan paljon tavallista haasteellisemmalta.

Kehonpainon ja rasvan lisääntyminen

Kun olet tottunut säännölliseen harjoitteluun ja lopetat yhtäkkiä treenaamisen, alat todennäköisesti havaita kehon rasvan nousua. Lisäksi paino voi nousta helpommin, varsinkin jos et tee ruokavalioon muutoksia. Harjoittelun lopettaminen ei kuitenkaan takaa painosi nousemista. Jos vähennät kalorien saantia, voit estää painonnousua tai jopa laihtua, koska lihas painaa enemmän kuin kehon rasva. Noin viikossa lihaksesi kuitenkin menettävät osan potentiaalistaan ​​polttaa rasvaa ja aineenvaihduntasi hidastuu passiivisuuden vuoksi. Jos et polta kuluttamaasi ruokaa, se alkaa vähitellen varastoitua rasvaksi kehossasi.

Heikentynyt urheilullinen suorituskyky

Aerobinen harjoittelu kehittää sydäntäsi ja keuhkojasi. Kun lopetat säännöllisen harjoittelun, kestävyyskuntosi alkaa heiketä. Kahden viikon kuluessa treenin lopettamisesta VO2 max -arvosi ja sydämen kyky pumpata verta tehokkaasti alkavat laskea. VO2 max mittaa henkilön kykyä ottaa, kuljettaa ja käyttää happea harjoituksen aikana. Aerobinen kunto laskee nopeammin kuin lihasvoimasi, mutta se on kuitenkin paljon helpompi saada takaisin. Jo 1-2 kuukaudessa aerobinen kunto kehittyy, kun harjoitellaan ja treenataan säännöllisesti.

Korkeampi verenpaine

Koska liikunnan tiedetään alentavan verenpainetta, ei ole yllätys, että säännöllisen harjoittelun lopettaminen voi nostaa joillain henkilöillä verenpainetta. Se, että lopetat harjoittelun, ei kuitenkaan tarkoita, että näin aina tapahtuu. Säännöllisen liikunnan lisäksi muita tapoja alentaa tai hallita verenpainetta ovat natriumin vähentäminen ruokavaliossa, hyvien rasvojen hyödyntäminen, terveen painon saavuttaminen ja ylläpitäminen, stressinhallinta, tupakoinnin välttäminen ja alkoholin kulutuksen rajoittaminen. 

Mielialojen vaihtelu

Useita välittäjäaineita, kuten endorfiinia, serotoniinia, dopamiinia ja glutamaattia vapautuu liikunnan seurauksena. Jotkut näistä tunnetaan hyvin roolistaan ​​mielialan hallinnassa. Liikunta on yksi tehokkaimmista masennuksen ehkäisy- ja hoitostrategioista. Etenkin endorfiinit auttavat kohottamaan mielialaasi, saavat sinut tuntemaan olosi hyväksi ja terävöittävät ajattelua ja muistamista. Mielenterveytesi voi kärsiä passiivisuuden seurauksena, mikä voi osaltaan vaikuttaa negatiivisesti itsetuntoosi, aiheuttaa väsymystä ja keskittymisvaikeuksia sekä tehdä ärtyisäksi. Kuinka usein huomaammekaan, miten mieli voi jo piristyä kummasti pienen kävelylenkin aikana? Silti jäämme usein mieluummin sohvalle makaamaan, kuin lähtisimme ulos raikkaaseen ulkoilmaan.

Kehosi ja mielesi tarvitsevat liikuntaa. Älä lopeta liikkumista kokonaan, vaan kiireisinäkin päivinä voit hyödyntää arkiliikuntaa, kuten mennä töihin pyörällä tai hissin sijaan käyttää rappusia. Muista silti säilyttää myös tasapaino ja varata aikaa palautumiselle ja levolle. Tee tietoinen päätös jatkaa säännöllistä harjoittelua ja terveytesi kiittää!

Tämän tekstin kirjoitti

Tomi Soikkeli/Personal Trainer ja Ravintovalmentaja

Haluatko työskennellä kanssani henkilökohtaisesti
saavuttaaksesi tavoitteesi?
Täytä hakemus alta ja kerro tavoitteistasi lisää ja katsotaan voisinko auttaa myös sinua.