fbpx

Mikä ruokavalio takaa parhaimmat tulokset?

Vähähiilihydraattinen ruokavalio? Karppaus? Mikä on parhain vaihtoehto? Ruokavaliosi ei tarvitse olla täydellinen. Pääasia, että ruokavaliosi on 80% kunnossa niin olet oikealla suunnalla. Mikään ruokavalio ei ole jokaiselle maailman ihmisille sopiva. Onkin tärkeä muodostaa omantyyppinen dieetti, jota itse pystyy noudattamaan pitkällä aikavälillä. Ruokavalion ei tulisi olla liian tiukka, sillä ennen aikaa tulet luistamaan dieetistäsi mikäli yrität rajoittaa liikaa tiettyjä ruokia. Eikä se ole edes tarpeen. Liiallinen rajoittaminen voi aiheuttaa vain lisää ongelmia stressin seurauksena, mikä taas nostaa sinun kortisolin tuotantoa ja kortisolin saa vain alas nostamalla verensokeria mikä voi saada sinut himoamaan jotain tiettyjä ruokia entisestään.Itse noudatan tiettyjä perusperiaatteita, joiden varaan olen luonut oman ruokavalioni. 

1. Syö rytmiin joka tuntuu sinulle parhaalta

Ei ole väliä syötkö 6 kertaa päivässä vai 1 kerran päivässä aineenvaihduntasi kannalta. Poltat saman verran energiaa siitä huolimatta. Pitkään on jo puhuttu kuinka 2-3 tunnin välein syöminen ’’pitää aineenvaihduntasi’’ korkealla. Tämä ei pidä paikkaansa.  Itse tykkään syödä aamupalan, kaksi pientä välipalaa ja säästä illaksi suurimman osan kaloreistani. Tai joskus paastoan aamun juomalla vain kahvia mikäli minulla ei ole nälkä. Pätkäpaastoamisesta voi lukea lisää täältä.Vinkki: jos syöminen useammin päivässä 5-6 krt auttaa sinua, vähentämään kalorimäärääsi/kontrolloimaan nälkääsi, syö useamminJa taas jos syöminen harvemmin 2-4 kertaa päivään auttaa sinua vähentämään kalorimäärääsi/näläntunnettasi, syö harvemmin.

2. Syö kasviksia joka aterialla

pyri syömään kasviksia tai hedelmiä joka aterialla, jotta saisit tarpeeksi vitamiineja ja mineraaleja elimistösi käyttöön.Kasvikset myös kontrolloivat verensokeriasi paremmin ja pitävät sinut kylläisenä pitempään. Ja kaiken lisäksi kasvikset eivät juuri sisällä kaloreita, joten niitä voi nauttia suuria määriä.

3. Syö proteiinia joka aterialla

proteiinipitoinen ruoka antaa laadukkaat rakennuspalikat luovuutta, energiatasoa ja tiedonkäsittely parantaville välittäjäaineillepyri syömään 20-30 grammaa proteiinia vähintään aterialla. Tietenkin riippuu kuinka monesti syöt päivässä. Tähtää 120-160 grammaan proteiinia jos olet mies ja 100-130 jos olet nainen. Jos haluat laihduttaa pysy korkeammalla puoliskolla.

4. Syö vain aitoa ruokaa

vältä valmisruokia, karkkien syöntiä ja liiallisen sokerin syöntiä. Ne nostavat verensokerisi turhaan ja sisältävät todella paljon kaloreita. Valmisruoat ja muut prosessoidut herkut sisältävät myös aineita, jotka saavat sinut himoamaan lisää niitä. Kuinka monesti olet vain syönyt yhden suklaapalan?

5. Syö luonnollisia rasvoja päivittäin

Vältä transrasvoja ja omega-6 rasvahappoja.käytä monivitamiinia, kalaöljyä, magnesiumia ja D3-vitamiiniaNämä ovat todella tärkeitä lisäravinteita, joita suosittelen kaikkien käyttävän joka päivä. D – vitamiini mm. suojaa sinua monilta sairauksilta kuten osteoporoosilta, sydänsairauksilta ja syöviltä. Lisätietoa näistä vitamiineista voit lukea täältäJuo vettä vähintään 2 litraa päivässä. Miehillä olisi suotavaa juoda 4 litraa.Aivan moni juo liian vähän nesteitä päivittäin. Janon tunne ei ole hyvä merkki siitä, että kehonne kaipaa lisää nesteytystä. Silloin olet jo lievässä nestehukassa. Tunnet janoa vasta kun olet menettänyt 1-2 % kehonpainostasi nesteenä. Nestehukan oireita ovat muun muassa väsymys, päänsärky, lihaskrampit, huimaus, ummetus ja pahoinvointi.

6. Juo vettä vähintään 2 litraa päivässä. 

Miehillä olisi suotavaa juoda 3-4 litraa. Aivan moni juo liian vähän nesteitä päivittäin. Janon tunne ei ole hyvä merkki siitä, että kehonne kaipaa lisää nesteytystä. Silloin olet jo lievässä nestehukassa. Tunnet janoa vasta kun olet menettänyt 1-2 % kehonpainostasi nesteenä. Nestehukan oireita ovat muun muassa väsymys, päänsärky, lihaskrampit, huimaus, ummetus ja pahoinvointi.

7. Riko periaattetta 10-20 % ajasta

Pari olutta viikonloppuisin tai muutama ’’vapaa’’ ateria ei tee hallaa tuloksillesi kunhan pidät paketin kasassa 80 prosenttisesti. Liika rajoittaminen ei muutenkaan ole tarpeellista, sillä se saa todennäköisesti sinut lipsumaan dietistäsi. Tärkeintä on pystyt noudattamaan ruokavaliotasi pitkällä aikavälillä, ja jos muutama vapaampi ateria helpottaa sen noudattamista niin se suotavaa.

Haluatko työskennellä kanssani henkilökohtaisesti
saavuttaaksesi tavoitteesi?
Täytä hakemus alta ja kerro tavoitteistasi lisää ja katsotaan voisinko auttaa myös sinua.