Jos haluat tavoitella unelmiasi systemaattisesti ja haluat saada tuloksia nopeammin, aloita kirjaamaan tuloksesi ylös. Tavoite on helpompi saavuttaa, kun tiedät, mistä olet lähtenyt liikkeelle ja miten olet edistynyt matkan varrella. Mittaamistapoja on lukemattomia ja tässä esittelemme kuusi vaihtoehtoa.

Mikä on parhain tapa mitata omia tuloksia?

Jos haluat tavoitella unelmiasi systemaattisesti ja haluat saada tuloksia nopeammin, aloita kirjaamaan tuloksesi ylös. Tavoite on helpompi saavuttaa, kun tiedät, mistä olet lähtenyt liikkeelle ja miten olet edistynyt matkan varrella. Mittaamistapoja on lukemattomia ja tässä esittelemme kuusi vaihtoehtoa.

Syke

Syke kertoo harjoituksen tehon. Se, kuinka nopeasti tai hitaasti sydämesi lyö harjoituksen aikana ja levossa, voi kertoa paljon terveydestäsi ja kuntotasostasi. Sykkeen pystyy mittaamaan tunnustelemalla valtimoa kaulalta tai ranteesta. Sydämen sykkeen saat laskemalla lyönnit 15 sekunnin ajalta ja kertomalla sen neljällä. Lisäksi eri sykemittareita löytyy laidasta laitaan, jotka näyttävät sykealueen ja helpottavat sykkeen seuraamista liikunnan aikana.

VO2max

Maksimaalinen hapenottokyky eli VO2max viittaa siihen, kuinka hyvin pystyt hyödyntämään happea harjoituksen aikana. Oikein käytettynä VO2max voi toimia parempana kuntomittarina kuin syke, koska se voi periaatteessa kertoa, missä vaiheessa kehosi ei vain pysty työskentelemään kovemmin. Maksimisykkeellä tarkoitetaan sydämen lyöntitiheyttä eli kuinka monta kertaa sydän lyö minuutissa sellaisessa tilanteessa, jolloin syke ei enää nouse, vaikka rasitus lisääntyisi. Parhaiten VO2max -arvon pystyy testaamaan kuntolaboratoriossa. Ikään suhteutetun maksimisykkeen voi kuitenkin arvioida seuraavan kaavan mukaan: Maksimisyke = 205 – 1/2 x ikä vuosina.

Lihaskunto

Epäilemättä yksi parhaista tavoista mitata kunnon edistymistä on lihaskunnon mittaaminen. Voimaharjoittelujen tulosten kirjaaminen auttaa sinua seuraamaan omaa edistymistäsi ja sitä, onnistuuko kyykkyyn meneminen ja kuinka paljon punnerruksia pystyt tekemään. Nämä asiat ovat tärkeitä, koska ne voivat vaikuttaa jokapäiväiseen elämään – mitä enemmän pystyt nostamaan maasta, sitä helpompi sinun on nostaa todellisia raskaita esineitä normaalissa arjessa. 

Kehon koostumus

Kehonkoostumus viittaa kehosi eri massaprosentteihin. Monet ihmiset ajattelevat, että se tarkoittaa vain rasvamassaa, mutta todellinen kehonkoostumusanalyysi antaa lukuja kehon lihasmassalle, rasvattomalle massalle, rasvakudoksen määrälle, kehon nesteille ja viskeraalirasvalle. Kuten saatat arvata, alhaisemmat rasvaprosentit vastaavat yleensä terveempää kehoa, vaikka se ei ole totta kaikissa tapauksissa. Jotkut älyvaa’at tarjoavat myös kehonkoostumusanalyysin, mutta ne eivät välttämättä ole niin tarkkoja kuin toivoisit. Niin kauan kuin käytät samoja mittaustyökaluja joka kerta, pystyt seuraamaan paremmin edistymistäsi. Jopa vanhan koulun ihopoimuttimet toimivat, jos käytät niitä joka kerta. 

Syvä uni

Nukutko hyvin, ja nukutko syvää unta? Ero on tärkeä: Tarvitset syvää unta herätäksesi virkeänä ja energisenä. Unenpuute aiheuttaa kaikenlaisia ​​fysiologisia muutoksia kehossasi ja tekee harjoittelusta vaikeampaa. Palautumisen tehokkuus on uniajasta suurimmillaan, kun nukkumiseen käytetty aika on 7h-7,5h välillä. Keskimääräistä pidemmät yöunet eivät takaa hyvää palautumista, vaan ne monesti heijastelevat kasvanutta levon tarvetta ilman, että uni kokonaisuudessaan on vielä hyvää ja yhtenäistä palautumista.

Onnellisuuden taso

Terveys sisältää paljon muutakin kuin fyysisiä muutoksia, joita voimme nähdä tai tuntea. Se sisältää myös psykologisia muutoksia, mukaan lukien stressitasot ja tunteet. Mielen ja kehon välinen yhteys on todellinen, eikä ole mikään salaisuus, että treenaavat ihmiset ovat yleensä onnellisempia, samoin kuin ihmiset, jotka syövät terveellisesti suurimman osan ajasta. Käytä hyvää vanhanaikaista päiväkirjaa seurataksesi tunteitasi. Jos sinulla ei ole aikaa kirjoittaa joka päivä, yritä kirjoittaa kerran viikossa.

Kun mittaat tuloksiasi säännöllisesti, näet myös helpommin, miten edistyt treeneissäsi. Tulosten merkitseminen ylös usein motivoi jatkossakin parempiin tuloksiin. Tavoitteet on tehty saavutettaviksi ja käyttämällä eri mittaamismenetelmiä se on vieläkin helpompaa!

Tämän tekstin kirjoitti

Tomi Soikkeli/Personal Trainer ja Ravintovalmentaja

Haluatko työskennellä kanssani henkilökohtaisesti
saavuttaaksesi tavoitteesi?
Täytä hakemus alta ja kerro tavoitteistasi lisää ja katsotaan voisinko auttaa myös sinua.