Tänä vuonna ehdotamme jotain uutta; keskity tavoitteisiin lupausten sijaan. Lupaukset jäävät helposti täyttymättä, koska ne ovat usein epärealistisia ja suunnitelmamme jäävät puolitiehen. Siirrä huomiosi niiden sijaan päivittäisiin käytäntöihin, joita voit toteuttaa heti ja nyt. Millaisita muutosta kaipaat elämääsi? Oletko käyttänyt aikaa tavoitteidesi määrittelemiseen? Ilman selkeää tavoitetta et todennäköisesti edisty merkittävästi. Tavoitteet myös muuttuvat usein iän myötä, ja kun yksi tavoite on saavutettu, aina löytyy uusia vaihtoehtoja. Yleisimpiä tavoitteita ovat varmasti painonpudottaminen, rasvan polttaminen, verenpaineen ja kolesterolin alentaminen ja maratonille valmistautuminen. Onko jokin näistä myös sinun tavoitteesi? Oletko jo hyödyntänyt SMART-tekniikkaa?

Luo uuden vuoden tavoitteita, älä lupauksia!

Tänä vuonna ehdotamme jotain uutta; keskity tavoitteisiin lupausten sijaan. Lupaukset jäävät helposti täyttymättä, koska ne ovat usein epärealistisia ja suunnitelmamme jäävät puolitiehen. Siirrä huomiosi niiden sijaan päivittäisiin käytäntöihin, joita voit toteuttaa heti ja nyt. Millaista muutosta kaipaat elämääsi? Oletko käyttänyt aikaa tavoitteidesi määrittelemiseen? Ilman selkeää tavoitetta et todennäköisesti edisty merkittävästi. Tavoitteet myös muuttuvat usein iän myötä, ja kun yksi tavoite on saavutettu, aina löytyy uusia vaihtoehtoja. Yleisimpiä tavoitteita ovat varmasti painonpudottaminen, rasvan polttaminen, verenpaineen ja kolesterolin alentaminen ja vaikkapa maratonille valmistautuminen. Onko jokin näistä myös sinun tavoitteesi? Oletko jo hyödyntänyt SMART-tekniikkaa?

Smart-tekniikan kautta pystyt paremmin hahmottamaan tavoitteesi!

Smart-tekniikka on yleisesti käytetty ajattelutapa, jonka kautta pystyt kehittämään tavoitteitasi ja saavuttamaan niitä realistisesti pienellä suunnittelulla ja vaivalla. SMART-tavoitteet ovat lyhenteensä mukaisesti tarkkaan määriteltyjä, mitattavissa olevia ja saavutettavissa olevia, realistisia ja aikaan sidottuja. Tässä avaamme tarkemmin, miten voit tutkia tavoitettasi SMART-tekniikan kautta:

1. Tarkkaan määritelty

Ilman tarkkaa määritelmää voi olla haastavaa pyrkiä kohti tavoitteitaan. Kun asetat kuntotavoitteita, on tärkeää, että käytät yksityiskohtaista kieltä kuvaamaan tarkasti, mitä haluat saavuttaa. Jos sinulla on vaikeuksia kehittää tiettyjä tavoitteita, kokeile tätä yksinkertaista temppua: laadi tavoite, joka kenen tahansa on helppo ymmärtää, mitä haluat saavuttaa. Kun olet pohtinut ja laatinut alkuperäisiä tavoitteitasi, anna ystäväsi lukea ne ja selittää tavoitteesi omin sanoin. Jos heidän ymmärryksensä on linjassa sinun kanssasi, tavoitteesi ovat selvät. Ole mahdollisimman tarkka. Esimerkiksi ”haluan laihtua 4 kiloa kuukaudessa” on parempi kuin ”haluan laihtua”. Ihmiset, jotka tarkentavat tavoitteitaan, saavuttavat ne todennäköisemmin. 

2. Mitattavissa oleva

Mistä tiedät, milloin olet saavuttanut tavoitteesi? Numerot motivoivat sinua heti alkuvaiheessa ja helpottavat samalla edistymisen seuraamista. Tämä puolestaan ​​auttaa sinua pysymään raiteilla, vaikka meno olisi vaikeaa. Mitattavissa olevat kuntotavoitteet voivat olla monenlaisia. Vaikka monet ihmiset ajattelevat välittömästi tietyn painomäärän pudottamista, voit myös pyrkiä vaikkapa juoksemaan kilpailun tietyssä ajassa tai punnertamaan tietyn määrän toistoja.

3. Saavutettavissa oleva

Kunnianhimoisten tavoitteiden asettamisessa ei ole mitään väärää, mutta usein jos tavoitteet ovat liian epärealistisia, saatat menettää motivaatiosi, kun tuloksia ei helposti synnykään. Jos mahdollista, pidä kiinni lyhyen aikavälin saavutettavissa olevista tavoitteista, jotka vievät sinua vähitellen kohti pitkän aikavälin tavoitteitasi. Esimerkiksi jos haluat pudottaa painoa viisikymmentä kiloa, älä aseta liian tiukkoja aikaraameja. Keskity sen sijaan seuraaviin 30 päivään ja siihen, mitä voit realistisemmin tehdä laihtuaksesi viisi kiloa. Kun olet saavuttanut tämän alkuperäisen tavoitteen, voit siirtyä seuraavaan vaiheeseen.

4. Realistinen

Miten tavoitteesi sopii yhteen nykyisen elämäntapasi kanssa? Pitääkö sinun tehdä useita suuria muutoksia kerralla? Saatko tukea ystäviltäsi ja läheisiltäsi?Jos tavoite ei ole yhteensopiva nykyisen tilanteesi kanssa, tai jos sinulla ei ole sen saavuttamiseen tarvittavia edellytyksiä, epäonnistumisen riski on suurempi. Ajatus treenaamisesta kuntosalilla joka päivä saattaa olla houkuttelevaa, mutta jos elät ruuhkavuosien aikaa töiden ja lasten osalta, kannattaa treenien määrää ehkä miettiä uudestaan. Mitä jos kuntosalin sijaan tekisitkin osan kuntoilusta kotona tai kävisit reippaalla kävelylenkillä?Jos elämä on muutenkin kiireistä, kannattaa myös miettiä palautumisen näkökulmasta, kuinka hyvin loppujen lopuksi ehtii palautua niin töistä kuin treeneistäkin. 

5. Aikaan sidottu

Jokainen tavoite tarvitsee päättymispäivän. Ilman tämän määrittelyä ei ole kiirettä ja houkutus lykätä tavoitteen saavuttamista on helpompaa. Kyllä, voit pyrkiä elinikäisiin tavoitteisiin ja elämäntapamuutoksiin, joihin liittyy kokonaisvaltainen terveys, mutta olisi silti hyvä asettaa pienempiä, paremmin hallittavia tavoitteita tämän matkan varrella. Käyttämällä yllä olevaa esimerkkiä viiden kilon laihduttamisesta kuukaudessa, voit asettaa aloituspäivämäärän lopulliselle tavoitteellesi ja tarvittaessa asettaa uuden kunnianhimoisemman tavoitteen, kun olet pudottanut ensimmäiset kilot. 

Miten voisit itse hyödyntää SMART-tekniikkaa oman tavoitteesi saavuttamisessa? Kun osaamme kiteyttää tavoitteemme mahdollisimman selkeästi, se on useimmiten helpompi myös saavuttaa, kun tiedämme mitä haluamme. Mitä siis tavoittelet tällä hetkellä? Miten määrittelisit sen SMART-tekniikan kautta mahdollisimman lyhyesti ja napakasti?

Tämän tekstin kirjoitti

Tomi Soikkeli/ Auktorisoitu Personal Trainer ja Ravintovalmentaja

Haluatko työskennellä kanssani henkilökohtaisesti
saavuttaaksesi tavoitteesi?
Täytä hakemus alta ja kerro tavoitteistasi lisää ja katsotaan voisinko auttaa myös sinua.