Kiinteytyminen ja rasvan polttaminen ovat tavoitteita, joiden saavuttamiseen olennaisinta on muutoksien tekeminen ruokavalioon ja liikunnan lisääminen. Lisäksi suunnitelmallisuus on tärkeää; puoliksi suunniteltu on puoliksi tehty. Olet luultavasti kuullut, että laihtuaksesi sinun on syötävä useammin, jotta aineenvaihduntasi toimii tehokkaammin. Kuinka usein sitten tulisi syödä päivässä? Onko aterioiden määrällä väliä tavoitteessani pudottaa painoa?

Kuinka usein pitäisi syödä polttaaksesi rasvaa tai kiinteytyäksesi?

Kiinteytyminen ja rasvan polttaminen ovat tavoitteita, joiden saavuttamiseen olennaisinta on muutoksien tekeminen ruokavalioon ja liikunnan lisääminen. Lisäksi suunnitelmallisuus on tärkeää; puoliksi suunniteltu on puoliksi tehty. Olet luultavasti kuullut, että laihtuaksesi sinun on syötävä useammin, jotta aineenvaihduntasi toimii tehokkaammin. Kuinka usein sitten tulisi syödä päivässä? Onko aterioiden määrällä väliä tavoitteessasi pudottaa painoa?

Painonpudotus tapahtuu periaatteessa, kun syöt vähemmän kuin mitä kulutat. Tässä vaiheessa on selvää, että niin kauan kuin ruokavaliosi on laadukasta ja terveellistä ja syöt tarpeeksi tavoitteeseesi nähden, aterioiden tarkalla määrällä ei pitäisi olla merkitystä. Syö niin usein kuin tarvitset pysyäksesi aktiivisena ja terveenä. Ruokapäiväkirjan pitäminen voi auttaa sinua alkuvaiheessa, kun kirjaat, milloin tunnet itsesi nälkäiseksi, ja ajoita ateriat ja välipalat sen mukaan. Tiedät ruokapäiväkirjaa tutkimalla, milloin energiasi on alhaisimmillaan päivästä.

Lyhyemmät ateriavälit auttavat pitämään nälän paremmin kurissa, kun nälkä ei ehdi sinua yllättämään. Jos jätät aamiaisen väliin, huomaat viimeistään lounaan aikana miten energiat ovat vähissä ja syöt kaiken, mitä vastaan tulee. Helposti aterioiden siirtäminen tai väliin jättäminen vie kohti epäterveellisempiä vaihtoehtoja ja täten on myös osana painon lisääntymistä. Mitä enemmän syöt aterioita päivässä, sitä lyhyemmiksi myös ateriavälit jäävät. Jos syöt viisi ateriaa päivässä, jokaisen aterian tai välipalan välillä on keskimäärin 3-4 tuntia, joka on yleensä toimiva ratkaisu monelle.

Selvästikään ei ole olemassa yhtä tiettyä maagista lukua, kuinka monta kertaa sinun pitäisi syödä päivässä laihtuaksesi. Päivittäisen kuluttamasi kalorimäärän hallinta voi olla paras tapa painonpudotukseen. Tiedät olevasi oikealla polulla, kun tunnet itsesi energiseksi ja painosi putoaa pikku hiljaa. Siksi vastaus siihen, kuinka usein sinun tulisi syödä laihtuaksesi; on niin monta kertaa, jotta saavutat optimaalisen kalorisaantisi painonpudotusta varten; mikä voi olla joko pienentämällä ateriakokoa tai syömällä harvemmin.

Syöt useammin tai et, tässä on tehokkaat vinkit oikeanlaiseen syömiseen, kun halutaan polttaa rasvaa ja kiinteytyä:

  • Varmista, että aloitat jokainen päiväsi tasapainoisella aamiaisella. Aamiaisen syöminen voi antaa sinulle energiaa ja auttaa hallitsemaan nälkää loppupäivän ajan. 
  • Älä jätä aterioita väliin. Aterioiden väliin jättäminen ei vain hidasta aineenvaihduntaasi, vaan se saa sinut todennäköisemmin ahmimaan myöhemmin päivän aikana. Joten vaikka et syö 6 pientä ateriaa päivän aikana, varmista, että syöt aamiaisen, lounaan ja illallisen sekä mahdollisesti jopa välipalan aterioiden välillä.
  • Juo runsaasti vettä. Joskus kun tunnet nälkää, se johtuu itse asiassa siitä, että olet janoinen. Varmista siis, että pidät itsesi nesteytettynä juomalla vähintään 2 litraa vettä päivässä.
  • Syö laadukkaita ruokia ja vältä turhien kalorien syömistä, sillä ne ovat elintarvikkeita, joilla on hyvin vähän ravintoarvoa, kuten sipsejä tai karkkia. Yritä syödä hedelmiä ja vihanneksia kaikilla aterioilla ja sisällyttää jokaiseen ateriaan jonkinlaista proteiinia ja täysjyväviljaa.
  • Yritä tehdä jonkinlaista fyysistä toimintaa joka päivä. Tämä auttaa sinua polttamaan kaloreita niiden kalorien lisäksi, jotka leikkaat ruokavaliostasi.
  • Yritä sisällyttää jokaiseen ateriaan hieman proteiinia ja kuitua . Proteiini ja kuitu auttavat sinua tuntemaan kylläisyyttä pidempään, mikä estää sinua napostelemasta aterioiden välillä. Joitakin esimerkkejä hyvistä proteiinia ja kuituja sisältävistä välipaloista ovat omena maapähkinävoin kanssa tai täysjyväkeksit juustolla.

Tämän tekstin kirjoitti

Tomi Soikkeli/Auktorisoitu Personal Trainer ja Ravintovalmentaja

Haluatko työskennellä kanssani henkilökohtaisesti
saavuttaaksesi tavoitteesi?
Täytä hakemus alta ja kerro tavoitteistasi lisää ja katsotaan voisinko auttaa myös sinua.