Kun haluat pudottaa painoa tai kiinteytyä, on ennen kaikkea kyse valinnoista syömisen ja liikkumisen suhteen. Muutos vie aikaa ja siihen tarvitaan kärsivällisyyttä ja energiaa. Lisäksi lähipiirin tuki on tärkeää ja se, että elinympäristösi tukee uusia elämäntapojasi. Ei ole helppoa välttämättä motivoida lähipiiriä tekemään terveellisempiä valintoja, mutta on monia tapoja helpottaa prosessia. Yksi tapa on syödä saman ateriasuunnitelman mukaan, jolloin voit varmistaa, että kaikki syövät monipuolisempaa ruokavaliota. Samalla terveellisempi ruokavalio kannustaa myös tekemään muita hyviä valintoja päivittäisessä arjessa. Mitä muita keinoja meillä sitten on motivoida puolisoa tai perhettä tekemään terveellisempiä valintoja? Mistä muutoksen tekeminen kannattaa aloittaa?

Kuinka motivoida lähipiiriä tekemään terveellisempiä valintoja?

Kun haluat pudottaa painoa tai kiinteytyä, on ennen kaikkea kyse valinnoista syömisen ja liikkumisen suhteen. Muutos vie aikaa ja siihen tarvitaan kärsivällisyyttä ja energiaa. Lisäksi lähipiirin tuki on tärkeää ja se, että elinympäristösi tukee uusia elämäntapojasi. Ei ole helppoa välttämättä motivoida lähipiiriä tekemään terveellisempiä valintoja, mutta on monia tapoja helpottaa prosessia. Yksi tapa on syödä saman ateriasuunnitelman mukaan, jolloin voit varmistaa, että kaikki syövät monipuolisempaa ruokavaliota. Samalla terveellisempi ruokavalio kannustaa myös tekemään muita hyviä valintoja päivittäisessä arjessa. Mitä keinoja meillä sitten on motivoida puolisoa tai perhettä tekemään terveellisempiä valintoja? Mistä muutoksen tekeminen kannattaa aloittaa?

1. Ota ensimmäinen askel

Sinun on ensin itse sitouduttava terveellisempään elämäntapaan, ennen kuin voit rohkaista lähipiiriäsi tekemään samoin. Et voi odottaa perheesi omaksuvan terveellisiä ja aktiivisia elämäntapoja, jos et itse noudata niitä. Riippumatta siitä, mitä lähipiirisi ajattelee tekemistäsi muutoksista, motivoi itseäsi ja pidä kiinni uudesta ruokavaliostasi ja paremmista liikkumistottumuksistasi. Puhuminen perheellesi ponnisteluistasi auttaa heitä pohtimaan omaa terveyttään enemmän ja kannustaa myös heitä suuremmalla todennäköisyydellä seuraamaan esimerkkiäsi.

2. Vältä kritiikkiä

Ehkä olet huomannut joidenkin perheesi jäsenten olevan huonokuntoisia tai he kaipaisivat muuten muutoksia elämäänsä. Sen sijaan, että kritisoit perheenjäseniäsi heidän nykyisestä tilastaan, rohkaise heitä ja näytä heille, mitä elämä voisi parhaimmillaan olla. Keskustele heidän kanssaan syistäsi valita terveelliset elämäntavat ja kuinka se voi hyödyttää myös heitä. Kritiikin välttäminen vähentää todennäköisyyttä, että perheesi reagoi negatiivisesti ja ei ota ajatuksiasi vakavasti.

3. Aloita muutos hitaasti

Lähipiirisi ei ehkä jaa motivaatiotasi harjoitella ja syödä terveellisesti vain siksi, että olet päättänyt näin. Sen sijaan, että pakottaisit perheesi uusille elämäntavoille, aloita muutos hitaasti. Käy reippaalla kävelyllä päivittäin ja korvaa vähitellen epäterveelliset ruoat ja välipalat terveellisemmillä vaihtoehdoilla. Liikkukaa ja kokeilkaa yhdessä uusia liikuntalajeja, joista mahdollisesti innostutte enemmän. Jos jokin liikuntalaji ei nappaa, niin siirtykää seuraavaan. Lajeja riittää. Sama pätee myös ruokavalion kanssa. Vaihtoehtoja löytyy varmasti jokaiselle ja perheenjäseniä kannattaa kannustaa mukaan ruoan valmistamiseen.

4. Rohkaise muita

Ihmisten on toisinaan haasteellista pitää kunnostaan huolta. He eivät välttämättä huomaa kuntonsa rapistuvan, ja heidän voi olla vaikea sisällyttää liikuntaa jokapäiväiseen elämäänsä. Joskus he tuntevat masennusta laihduttamisesta. Kannusta heitä nauttimaan tästä prosessista; kaiken tarkoitus on kuitenkin voida paremmin ja saada energiaa enemmän arkeensa. Rohkaise heitä olemaan luovuttamatta, sillä vastoinkäymisiä tulee itse kullekin. Terveellistä ruokavaliota noudattamalla ja liikuntaa lisäämällä he alkavat nähdä tuloksia, mikä lopulta johtaa siihen, että ne motivoivat jatkamaan eteenpäin. Kun näet lähipiirissäsi positiivisia muutoksia, älä epäröi antaa hyvää palautetta.

5. Syökää aterioita yhdessä

Nykyaikana kaikilla on omat kiireensä, ja harvemmin syömme aterioita yhdessä samaan aikaan. Jos kuitenkin pystytte sopimaan, että söisitte ainakin yhden aterian päivässä yhdessä, tämä usein kannustaa syömään terveellisemmin ja samalla myös antaa kallisarvoista yhteistä aikaa. Mikään ei ole parempaa kuin istua pöydän ääressä perheen tai puolison kanssa ja jutella päivän aikana tapahtuneista asioista. Vielä parempaa jos pystytte valmistamaan aterian yhdessä ja samalla pitämään hauskaa, kun valmistatte monipuolista ja terveellistä ateriaa.

Yhtä lailla kuin lähipiirisi tarvitsee tukea uusien elämäntapojen oppimiseen ja noudattamiseen, yhtä lailla myös sinä ansaitset kaiken tuen ympärillesi. Tukemalla ja motivoivalla muita ihmisiä, kannustamme myös muita tekemään samoin. Jotta pääsemme tavoitteeseemme, oli se sitten päästä parempaan kuntoon tai laihduttaa kymmenen kiloa, on tärkeää kiinnittää huomiota ympäristöömme ja ympärillä oleviin ihmisiin. Aina emme pysty itse valitsemaan omaa lähipiiriämme. Tämän takia tärkeintä onkin, että motivoit itseäsi ennen kaikkea ja löydät voimaa asioista, joista nautit ja jotka antavat sinulle energiaa. Kun olet itse sitoutunut terveellisempiin ja parempiin elämäntapoihin, pystyt myös motivoimaan muita paremmin!

Tämän tekstin kirjoitti

Tomi Soikkeli/Personal Trainer ja Ravintovalmentaja

Haluatko työskennellä kanssani henkilökohtaisesti
saavuttaaksesi tavoitteesi?
Täytä hakemus alta ja kerro tavoitteistasi lisää ja katsotaan voisinko auttaa myös sinua.