Todettakoon se, että vähähiilihydraattisen ruokavalion pitäminen ei ole aina helppoa. Hiilihydraatit ovat keholle tärkeitä ja se käyttää hiilihydraatteja ensisijaisena energianlähteenä. Kun hiilihydraattien määrää vähennetään radikaalisti, kehon pitää saada puuttuva energia rasvasta ja proteiinista. On kuitenkin monia maukkaita vähähydraattisia välipaloja, joista voit nauttia. Tässä olemme listanneet parhaimmat vaihtoehdot!

9 ruokaa joissa on vain vähän hiilareita!

Todettakoon se, että vähähiilihydraattisen ruokavalion pitäminen ei ole aina helppoa. Hiilihydraatit ovat keholle tärkeitä ja se käyttää hiilihydraatteja ensisijaisena energianlähteenä. Kun hiilihydraattien määrää vähennetään radikaalisti, kehon pitää saada puuttuva energia rasvasta ja proteiinista. On kuitenkin monia maukkaita vähähydraattisia välipaloja, joista voit nauttia. Tässä olemme listanneet parhaimmat vaihtoehdot!

Keitetyt kananmunat

Kananmunat ovat monipuolisia, ja sopivat syötäväksi niin aamiaisella munakkaan muodossa kuin välipalana sellaisenaan keitettynä. Munat ovat luonnostaan ​​vapaita hiilihydraateista ja ne ovat laadukkaan proteiinin lähde, joka yhdessä rasvan kanssa voi auttaa ylläpitämään energiaa ja henkistä vireyttä. Munan monet vitamiinit ja kivennäisaineet, mukaan lukien koliini, sekä A-, B5-, B12-vitamiinit ja fosfori, ovat hyviä iholle, hiuksille, immuunijärjestelmälle ja silmien terveydelle.

Pähkinät ja siemenet

Pähkinöiden ja siemenien hiilihydraattipitoisuuksissa on paljon vaihtelua, joten ole tietoinen valinnoistasi ja tarkista ravintosisällöt. Pekaanipähkinät, mantelit, ja saksanpähkinät sisältävät vähiten hiilihydraatteja ja niissä on suhteellisen korkea kuitupitoisuus. Myös hasselpähkinät, makadamia ja seesaminsiemenet sopivat painonpudottajalle hyvin. Jotta ne pysyvät hiilihydraattittomina, valitse pähkinöitä, joita ei ole päällystetty millään sokeripohjaisella aineksella.

Juusto

Suosi rasvattomia juustoja, jos etsit sekä vähähiilihydraattista että vähärasvaista vaihtoehtoa. Tämä vähähiilihydraattinen välipala on erinomainen vaihtoehto, koska se tarjoaa kalsiumia ja täyttävää proteiinia. Juustot kuten cheddar, parmesan, camembert, sinihome- ja tuorejuusto eivät sisällä hiilihydraatteja. Runsaiden kalorien takia valitse kevyitä, vähärasvaisia ​​juustoja, kun lasket kaloreitasi.

Linssi- tai palkokasvipohjaiset salaatit ja pihvit

Kasvipohjaiset ruoat, kuten linssit ja palkokasvit, ovat loistava vaihtoehto, jos tarkkailet hiilihydraattien saantia. Linsseissä ja palkokasveissa on yleensä vähän rasvaa, ne eivät sisällä kolesterolia ja niissä on paljon folaattia, kaliumia, rautaa ja magnesiumia. Ne sisältävät myös hyödyllisiä rasvoja sekä liukoisia ja liukenemattomia kuituja.

Kuivattu merilevä

Kuivattu merilevä on uskomattoman ravitseva; se sisältää vähän kaloreita ja hiilihydraatteja, mutta runsaasti proteiinia, kuitua, magnesiumia ja K-vitamiinia. Kuivattu merilevä voidaan syödä yksinään tai yhdistettynä muiden hiilihydraattittomien välipalojen, kuten kananmunien tai juuston kanssa.

Oliivit

Nauti oliiveista, jotka tarjoavat erinomaisen suolaisen välipalan. Ne eivät sisällä hiilihydraatteja ja sisältävät runsaasti kertatyydyttymättömiä rasvoja, mikä voi olla hyödyllistä, kun yrität alentaa kolesterolia. Oliivien sisältämä rasva voi myös auttaa pitämään olosi kylläisenä, mikä voi vähentää välipalojen määrää ja vähentää päivän aikana kuluttamiesi kalorien kokonaismäärää.

Lihat 

Valitse vähärasvaista lihaa, joissa on enintään 7 grammaa tyydyttynyttä rasvaa. Hyviä valintoja ovat esimerkiksi ulkofilee, kana, kala ja äyriäiset. Jotkut prosessoidut lihat, kuten makkarat, voivat sisältää sokeria, joten tarkista näiden ravintosisällöt varmistaaksesi, että ne ovat hiilihydraattittomia. Kalkkuna on myös hyvä, nopea ja helposti täyttävä välipala, joka sisältää korkealaatuista proteiinia ja sisältää vähän hiilihydraatteja.

Tofu ja tempeh

Tempeh ja tofu ovat molemmat ravitsevia. Kummassakin on runsaasti proteiinia ja kuitua, jotka auttavat pysymään pidempään kylläisenä. Niitä on helppo lisätä niin kastikkeisiin, keittoihin tai syödä sellaisenaan paistamisen jälkeen.

Stevia ja mausteet

Stevia on luonnollinen makeutusaine ja sokerin korvike, joka ei sisällä hiilihydraatteja, ei keinotekoisia ainesosia ja se on käytännössä kaloriton. Sitä voidaan käyttää leivontaan ja kaikkeen muuhun, minkä tavallisesti makeuttaisit sokerilla. Sokeripitoisten ruokien ja juomien korvaaminen kalorittomilla vaihtoehdoilla on yksi tapa vähentää kalorien saantia. Monet mausteet ovat myös vähähiilihydraattisia elleivät täysin hiilihydraattittomia. Maukkaat lisäykset, kuten etikka, sinappi, majoneesi ja margariini eivät sisällä paljoa hiilihydraatteja. Voit maustaa ruokiasi mausteilla tai yrteillä, kuten kanelilla, valkosipulilla, sitruunapippurilla ja cayennepippurilla. Jätä kuitenkin ketsuppi ja grillikastikeet väliin, jos yrität olla täysin ilman hiilihydraatteja. 

Vähähiilihydraattisia ruoka-aineita siis löytyy, ja on hyvä olla tietoinen, kuinka paljon mitäkin ravinto-aineita syömässämme ruoassa löytyy. Hiilihydraatit ovat joka tapauksessa yhtenä kehon energianlähteenä välttämättömiä tiettyjen elinten toiminnalle. Ei ole pidemmän päälle terveellistä olla ilman hiilihydraatteja, mutta toki jos haluaa saada nopeasti tuloksia, useimmiten vähähiilihydraattinen ruokavalio voi tuottaa tuloksia tehokkaammin. Nopeassa painonpudotuksessa lähtee samalla usein myös lihasmassaa, jonka takia hitaampi kilojenpudotus on suositeltavaa. Mieti siis tarkkaan, mitä tavoittelet ja millainen ruokavalio sinulle sopii parhaiten!

Tämän tekstin kirjoitti

Tomi Soikkeli/Personal Trainer ja Ravintovalmentaja

Haluatko työskennellä kanssani henkilökohtaisesti
saavuttaaksesi tavoitteesi?
Täytä hakemus alta ja kerro tavoitteistasi lisää ja katsotaan voisinko auttaa myös sinua.