Ravinto on osa jokapäiväistä elämäämme. Se on aihe, joka on aina ajankohtainen. Valitettavasti se, mitä kuulemme usein ravinnosta, ei aina perustu tieteeseen. Tämän seurauksena tietyt ravintomyytit voivat olla hyödyttömiä, turhia tai jopa mahdollisesti vaarallisia, jos niitä noudatetaan. Katsotaanpa kahdeksaa yleisintä myyttiä ja miksi niitä ei kannata välttämättä uskoa.
1. Mitä vähemmän rasvaa syöt, sitä parempi
Kehosi tarvitsee kolmea ravintoainetta menestyäkseen: proteiinia, hiilihydraatteja ja rasvoja. Moni miettii, että miksi rasvaa sitten pitäisi saada, vaikka haluat pudottaa painoa ja polttaa rasvaa. Kehosi tarvitsee rasvaa, jotta hormonitoiminta ja tietyt elimet pystyvät toimimaan optimaalisella tavalla. Sinulle hyödylliset rasvat, joita löytyy ruoka-aineista, kuten pähkinöistä, siemenistä, kalasta, avokadosta, oliiveista ja vähärasvaisista maitotuotteista, antavat sinulle energiaa, auttavat rakentamaan soluja uudelleen ja tuottamaan tarvittavia hormoneja. Rasvoja, joita olisi hyvä välttää ja vähentää, ovat tyydyttyneitä rasvoja ja transrasvoja, joita löytyy elintarvikkeista, kuten voista, rasvaisista maitotuotteista, punaisesta lihasta ja monista jalostetuista ruoista. Suosi siis hyvälaatuisia pehmeitä rasvoja.
2. Ravintolisät ovat tarpeen pysyäksesi terveenä
Useimpien ihmisten pitäisi pystyä saamaan kaikki tarvittavat vitamiinit, kivennäisaineet ja ravintoaineet tasapainoisesta ja terveellisestä ruokavaliosta. Sen sijaan, että ottaisit lisäravinteita saadaksesi näitä, keskity syömään päivittäin monipuolisesti ja terveellisesti. Suosi ravintopitoisia ruoka-aineita, kuten vihanneksia, hedelmiä, siemeniä, pähkinöitä, täysjyvätuotteita ja kalaa. Ravintolisiä tulisi ottaa vain lääkärin määräyksestä, kun tiedät, että puutosta on tutkitusti.
3. Herkut eivät ole sallittuja painonpudotuksessa
Kaikkien lempiruokien kieltäminen itseltäsi ei toimi, ja tämä saa usein haluamaan syömään niitä entistä enemmän. Lopulta annat periksi kiusaukselle ja palaat lähtöruutuun, ja tämä voi johtaa syyllisyyden ja epäonnistumisen tunteisiin. Muista, että yhden lipsahduksen ei tarvitse tarkoittaa aina epäonnistumista, eikä ole kiellettyä nautiskella silloin tällöin. Kun syöt terveellisesti vähintään 80% ruokavaliostasi, sinne mahtuu myös asioita, jotka eivät ole terveellisimmästä päästä.
4. Hiilihydraatit lihottavat
Hiilihydraatit eivät sinua lihota, vaan se tosiasia, että syöt liikaa kaloreita. Itse asiassa olen vakuuttunut siitä, että tarvitsemme hiilihydraatteja. Ensinnäkin sen takia, että ne auttavat pitämään energiatasosi korkealla, ja toiseksi siksi, että hiilihydraattitonta ruokavaliota on erittäin vaikea ylläpitää. Tärkeintä missä tahansa ruokavaliossa on, että pystyt pitämään kiinni siitä, ja että se ei liikaa aiheuta haasteita elämääsi.
5. Aamiainen kannattaa jättää väliin
Aamiaisen syöminen ei ole välttämättä huonokaan idea; usein aamiaista kutsutaan päivän tärkeimmäksi ateriaksi. Toisaalta se ei myöskään ole ehdoton. Tee sitä, mikä sinusta tuntuu mukavimmalta ja mikä sopii tavoitteisiisi. Jos tavoitteesi on laihtua ja tämä onnistuu helpommin, kun jätät aamiaisen väliin, pidä kiinni tästä. Tottakai, jotta energiaa riittää koko päiväksi, joudut syömään enemmän muilla aterioilla. Jos taas syöt aamulla tukevan monipuolisen aterian, jottei nälkä iske ennen lounasta, se on yhtä lailla hyvä valinta niin kauan kuin se sinulla toimii.
6. Minun on aina punnittava kaikki
Ei ole niin, että saavuttaaksesi tavoitteesi sinun on aina punnittava kaikki, mitä syöt. Tämä voi olla hyödyllistä tehdä alkuvaiheessa, kun opit uutta ja aloittelet ravintosuunnitelmaasi. Ei ole välttämättä olennaista, että syötkö asioita grammalleen, vaan ennen kaikkea se, että tiedostat mitä syöt ja kuinka paljon suurinpiirtein. Ravintosisältöjä tutkimalla määrien arvioimisesta tulee ajan mittaan yhä helpompaa ja jonkin ajan kuluttua se tapahtuu jo itsestään.
7. Kello 19 jälkeen syöminen lihottaa
Ellei tämä ateria kello 19 jälkeen ylitä päivittäistä energiantarpeesi kalorimäärää, se ei tee sinusta myöskään ylipainoista. Kyse on kokonaiskalorimäärästäsi. Yleisesti ei suositella syödä isoa ateriaa ennen nukkumaanmenoa. Se liittyy ennen kaikkea aineenvaihdunnan toimintaan, joka osaltaan voi vaikuttaa negatiivisesti uneesi.
8. Kaiken syömäni on oltava terveellistä
Ei tietenkään; ravinnon tulee vastata tavoitteitasi. Kuten aiemmin jo vinkkasin, suosittelen syömään 80 % ”terveellisinä” pidettyjä ruoka-aineita; etenkin mahdollisimman paljon jalostamattomia tai kevyesti prosessoituja elintarvikkeita, ja 20 % vain sitä, mistä tykkää, mutta ei välttämättä terveellistä. Näin voit säilyttää tasapainon syömisessäsi helpommin.
Ravintomyyttejä siis riittää ja ne herättävät aina ihmisissä tunteita ja mielipiteitä. Mikään ruokavalio ei sovi aina kaikille, ja jokaisen pitää löytää itselle sopivin. Toisille se on helpompaa ja toisille taas vähän haasteellisempaa. Olennaista on, että osaamme kyseenalaistaa asioita ja kuunnella ennen kaikkea omaa kehoamme.
Tekstin kirjoitti
Tomi Soikkeli
Auktorisoitu personal trainer ja ravintovalmentaja