fbpx

6 vinkkiä oman arjen helpottamiseen!

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on egg-near-blueberries-1305063-2-1024x683.jpg

Aterioiden suunnittelu helpottaa terveellistä syömistä. Elämä on välillä kiireistä ja ruoanlaitto kotona voi olla aikaa vievää ja vaikeaa. Ruokavalion laatiminen etukäteen auttaa siinä, että sinun ei tarvitse huolehtia joka päivä, mitä syöt seuraavana päivänä. Lisäksi kaikki, mitä valmistat itse, on todennäköisesti terveellisempää kuin vastaava ravintola-ateria ulkona syödessä. Ruokailun suunnittelu vaatii työtä, mutta se on sen arvoista. Oletko valmis kokeilemaan? Tässä on kuusi vinkkiä aterioiden suunnitteluun, jotka auttavat sinua pääsemään alkuun. 

1. Varaa aikaa kalenteristasi

Voitko viettää koko sunnuntain keittiössä? Vai onko sinulla vain puoli tuntia aikaa kokata useimpina iltoina? Merkitse muistiin, kuinka paljon aikaa sinulla on ruoanlaittoon ja ruokaostoksille. Voit olla varma, että voit valmistaa terveellisiä aterioita milloin tahansa. Hyödynnä aterioiden pakastamista etukäteen, jolloin voit helposti ottaa ravitsevan aterian pakastimesta kun kiire on yllättänyt. Merkitse muistiin menot, jotka voivat vaikuttaa ateriaasi.

2. Laske, kuinka monta ateriaa tarvitset päivässä

Mieti valmiiksi, kuinka usein käyt lounaan syömässä ravintolassa ja kuinka usein haluat syödä kotitekoisia aterioita. Suunnittele valmistamiesi aterioiden ja välipalojen määrä. Mieti sitten, kuinka monta kertaa olet valmis syömään saman aterian kahdesti. Jos esimerkiksi haluat syödä ylijäämät vain kerran, sinun kannattaa valita reseptit, joista tulee yhteensä kaksi annosta. Tietenkin sinun on myös pidettävä mielessä ihmisten lukumäärä, joille valmistat ruokaa.

3. Etsi reseptejä, jotka toimivat sinulle

Valitse tulevista päivistä riippuen sinulle sopivia reseptejä. Jos sinulla on kiireinen viikko tulossa, keskity resepteihin, joiden valmistaminen kestää alle 30 minuuttia, jotka voidaan valmistaa etukäteen tai joita jaksat syödä useana päivänä viikossa. Säästä illallisen ylijäämät seuraavan päivän lounaaksi. Valitse reseptejä, joissa on samat ainesosat, jotta voit lyhentää ostoslistaasi ja mahdollisesti vähentää valmistelutyötä.

4. Shoppaile ruokakaupassa järjestelmällisesti

Valitse viikoittain tietyt päivät ateriasuunnitelmaan ja ruokakauppaan. Ennen kuin lähdet ruokakauppaan, varmista, että sinulla on ostoslista valmiina. Tee ostosmatkastasi tehokkaampi miettimällä valmiiksi, mitä tulet ostamaan kultakin osastolta. Älä mene kauppaan nälkäisenä, jotta pystyt paremmin välttämään heräteostoksia.

5. Suunnittele yhdessä perheen tai ystäväsi kanssa

Et ole yksin tämän asian kanssa! Etsi ystävä tai kutsu kumppanisi auttamaan reseptien valinnassa, ruokakaupassa ja aterioiden valmistuksessa. Tehkää aterioiden tekemisestä hauskaa ja samalla viikottainen rutiini. Yllätytte, kun yhtäkkiä asioista tuleekin ajan myötä helpompaa ja nautitte myös toistenne seurasta enemmän.

6. Muistuta itseäsi miksi suunnittelu on tärkeää

Mieti, miksi aterioiden suunnittelu on sinulle olennaista. Syitäsi voivat olla laihtuminen, ihonkunnon parantaminen, ruoansulatuskanavan oireiden paraneminen tai rahan säästäminen. Haluat ehkä yksinkertaisesti tuntea olosi paremmaksi, vähemmän ärtyisäksi ja kärsivällisemmäksi ympärilläsi olevien kanssa. Mene syvemmälle. Saatat ajatella sairauksien ehkäisyä, et vain itseäsi varten vaan myös perhettäsi ajatellen. Saatat suunnitella raskautta tai miettiä, kuinka voisit olla paras esimerkki terveellisistä ruokailutottumuksista lapsillesi. Olivat syyt mitkä tahansa, älä unohda niitä. Ne ovat välttämättömiä menestyksellesi.

Tekstin kirjoitti

Tomi Soikkeli/Personal Trainer ja Ravintovalmentaja

Haluatko työskennellä kanssani henkilökohtaisesti
saavuttaaksesi tavoitteesi?
Täytä hakemus alta ja kerro tavoitteistasi lisää ja katsotaan voisinko auttaa myös sinua.