Käytätkö ravintolisiä ruokavaliosi tukena? Vai hyödynnätkö proteiinijauheita treeneistä palautumiseen? Lisäravinteet jakavat mielipiteitä ja moni vannoo niiden hyödyllisyyden puolesta. Toisaalta kaikki olennaiset ravinto-aineet on mahdollista saada myös monipuolisesta ruokavaliosta. Vaikka monet lisäravinteet voivat olla hyödyllisiä terveydellesi, on tärkeää tietää, mitä hyötyä ja haittaa niistä mahdollisesti voi olla. Tässä olemme koonneet 5 tärkeää faktaa, mitkä on hyvä tietää ravintolisistä!

5 faktaa ravintolisistä!

Käytätkö ravintolisiä ruokavaliosi tukena? Vai hyödynnätkö proteiinijauheita treeneistä palautumiseen? Lisäravinteet jakavat mielipiteitä ja moni vannoo niiden hyödyllisyyden puolesta. Toisaalta kaikki olennaiset ravinto-aineet on mahdollista saada myös monipuolisesta ruokavaliosta. Vaikka monet lisäravinteet voivat olla hyödyllisiä terveydellesi, on tärkeää tietää, mitä hyötyä ja haittaa niistä mahdollisesti voi olla. Tässä olemme koonneet 5 tärkeää faktaa, mitkä on hyvä tietää ravintolisistä!

1. Mieti, miksi tarvitset ravintolisiä

Olipa ravintolisä sitten pillerin, jauheen tai nesteen muodossa, niiden tavoite on usein sama; täydentää ruokavaliotasi, jotta saat riittävästi ravintoaineita ja parantaaksesi terveyttäsi. Ne sisältävät ainakin yhtä ravinnon ainesosaa, kuten vitamiineja, kivennäisaineita, yrttejä, kasviperäisiä aineita, aminohappoja tai entsyymejä. Jotkut suosituimmista lisäravinteista ovat monivitamiinivalmisteita, mikä voi auttaa sinua välttämään tusinaa pilleriä päivässä, mutta niitä voi ostaa myös erillisenä lisäravinteena. Olennaista on miettiä ravintolisiä harkitessa, että miksi tarvitset sitä ja onko sille oikeasti tarvetta. Yleisimmin suositeltavat ravintolisät ovat D-vitamiini, C-vitamiini, E-vitamiini, B12-vitamiini, A-vitamiini, foolihappo, kalsium, sinkki, melatoniini ja kalanmaksaöljy.

2. Tiedosta niiden hyödyt ja haitat

Useimmissa tapauksissa monivitamiinit eivät todennäköisesti aiheuta terveysriskejä. Silti on tärkeää olla tietoinen, millä ravitsee omaa kehoansa. Vitamiinien ja kivennäisaineiden suosituksia suuremmasta saannista voi olla terveydelle enemmän haittaa kuin hyötyä. Jos käytät runsaasti ja useita lisäravinteita, voivat turvalliset saantirajat ylittyä. Sen takia ravintolisiä ei kannata nauttia aivan huoletta, vaan niiden käytön tulisi pohjautua todelliseen tarpeeseen. Jos ruokavaliossasi on esimerkiksi paljon rajoituksia, voidaan ravintoaineen puutos tarvittaessa paikata lisäravinteella, mutta monipuolisen ruokavalion tulisi olla niiden päälähde.

3. Keskustele terveydenhuollon ammattilaisen kanssa

Valitse oikeat ravintolisät itsellesi. Ensimmäinen askel on keskustella vaihtoehdoista terveydenhuollon ammattilaisen kanssa, koska lisäravinteen tehokkuus ja turvallisuus voivat riippua yksilöllisestä tilanteestasi ja terveydestäsi. Tämän lisäksi pidä mielessä nämä seuraavat yksinkertaiset vinkit, kun valitset lisäravinteita käyttöösi. Ota lisäravinteita aina etiketin ja terveydenhuollon tarjoajan ohjeiden mukaisesti. Lue tarkkaan lisäravinteen etiketti, mukaan lukien ainesosat, lääkkeiden yhteisvaikutukset ja prosentuaalinen päiväarvo. Muista, että termi luonnollinen ei välttämättä tarkoita aina turvallista. Säilytä lisäravinteet asianmukaisesti ja poissa lasten ulottuvilta. Ota selvää painonpudotukseen liittyvien lisäravinteiden mahdollisista vaaroista.

4. Harkitse urheilulisäravinteita

Elintarvikeliikkeissä on myynnissä niin proteiinijauheita, kreatiinia kuin leusiiniakin. Näiden kanssa pätee samat seikat kuin muidenkin lisäravinteiden kanssa. Monipuolisella ruokavaliolla pääsee jo pitkälle. Jos kuitenkin kokee, että proteiininsaanti on haasteellista päivittäin ja treenaat paljon, proteiinijauheet voivat olla hyödyllisiä. Mitä vähemmän lisättyä sokeria, sitä parempi. Proteiinijauhe kannattaa valita oman tavoitteensa kannalta. Proteiinijauhetta ja kreatiinia käytetään yleisesti voiman kehitykseen ja lihasten kasvattamiseen. Kreatiinia löytyy myös luonnollisesti kehosi lihaksista ja aivoista. Se voi auttaa tuottamaan energiaa korkean intensiteetin harjoituksiin, kuten sprinttiin, sekä raskaiden esineiden nostamiseen. Leusiinin tehtävänä taas on korjata ja rakentaa lihaksia; myös vanhemmilla aikuisilla, jotka saattavat tarvita apua lihasten ylläpitämiseen. Tämän lisäyksen ottaminen ei kuitenkaan välttämättä ole välttämätöntä, koska voit saada leusiinia ruokavaliostasi. Sitä löytyy niin lihasta, kalasta, siipikarjasta, kananmunista kuin maidostakin.

5. Mikään ei voita terveellistä ruokavaliota

Vitamiinit ja kivennäisaineet ovat välttämättömiä, jotta kehosi kehittyy ja toimii niin kuin sen pitääkin. Riippumatta siitä, mikä tavoitteesi on lisäravinteiden ottamisessa, yksi asia on varma; ne eivät korvaa ravinteikasta, terveellistä ruokavaliota. Lisäravinteet on tarkoitettu ennen kaikkea täydentäviksi, mikä tarkoittaa, että ne lisäävät monipuolisen ruokavalion jo tarjoamia etuja. Lisäravinteita ei siis kannata käyttää oikean ruoan sijasta. Vaikka useimmat ihmiset saavat kaiken tarpeellisen monipuolisesta ruokavaliosta, osa meistä tarvitsee hieman lisäravinteita syystä tai toisesta. Ota kuitenkin asioista ensin selvää ennen kuin alat ravintolisiä nauttimaan.

Ravintolisistä puhutaan mediassa lähes päivittäin ja niissä on omat hyvät ja huonot puolensa. Olennaista on pohtia, miksi niitä tarvitsee ja mitä niillä yrittää saavuttaa. Moni haluaa pillereitten kautta nopean oikotien terveeseen ja onnelliseen elämään, mutta loppujen lopuksi ne eivät pidemmän päälle välttämättä olekaan paras vaihtoehto. Syömällä monipuolisesti ja kokonaisvaltaisesti pääset jo pitkälle ja tarpeen tullen myös ravintolisistä voi hyötyä, kunhan vaan tiedostat mitä olet ottamassa.

Tämän tekstin kirjoitti

Tomi Soikkeli/Personal Trainer ja Ravintovalmentaja

Haluatko työskennellä kanssani henkilökohtaisesti
saavuttaaksesi tavoitteesi?
Täytä hakemus alta ja kerro tavoitteistasi lisää ja katsotaan voisinko auttaa myös sinua.