Sokeri maistuu kiistatta herkulliselta. Suurina määrinä sokeri ei kuitenkaan ole hyödyllistä terveydelle. Valmistuksen aikana ruokiin lisätyt sokerit ja siirapit eivät tarjoa juurikaan ravintoarvoa. Ne antavat sinulle vain kaloreita, jotka voivat vaikuttaa haitallisesti terveyteesi ja nostaa painoasi. Suurimmat lisättyjen sokerien lähteet ovat useimmiten virvoitusjuomat, makeiset, kakut, piirakat, keksit ja monet maitotuotteet kuten jogurtit ja jäätelöt. Jos et ole vielä kiinnittänyt ravintosisältöihin huomiota, tarkista seuraavalla kerralla kuinka paljon syömässäsi tuotteessa on lisättyä sokeria. Saatat yllättyä, kuinka paljon sokeria lisätään eri elintarvikkeisiin. Olemme listanneet 7 asiaa, jotka voivat olla merkkejä siitä, että nautit liikaa sokeria!
1. Olet väsynyt koko päivän
Sokerisia elintarvikkeita nauttimalla energia nousee nopeasti. Valitettavasti energia tulee yhtä nopeasti myös alas ja tunnet olosi uupuneeksi. Vähentääksesi sokerinhimoa, yritä lisätä ruokavalioosi enemmän kuitua ja proteiinia, joiden kautta tunnet itsesi energisemmäksi pidempään. Tämä johtuu siitä, että kuidut ja proteiinit pitävät sinut kylläisenä, koska ne sulavat hitaammin. Ja ne eivät aiheuta verensokerisi nopeaa nousua ja laskua, kuten runsaasti sokeria sisältävät ruoat. Valitse hyvälaatuisia proteiineja, kuten munia ja vähärasvaista kanaa, sekä kuitupitoisia ruokia, kuten hedelmiä, vihanneksia ja täysjyvätuotteita.
2. Kaipaat enemmän makeita herkkuja
Se on kuin noidankehä. Mitä enemmän sokeria syöt, sitä enemmän aivosi haluavat sokeria, jonka se näkee palkkiona. Kehosi kaipaa enemmän ja enemmän sokerin makua ja siitä tulevaa tunnetta. Seuraavan kerran, kun makeanhimo iskee, nappaa banaani tai muu hedelmä, joka sisältää luonnon omaa sokeria.
3. Mielialasi vaihtelee jatkuvasti
Kun syöt sokeria, saat nopeasti energiaa ja hetken aikaa on hyvä olotila. Energian vähetessä helposti myös mielialat vaihtelevat nopeammin. Kun ruokavaliosi on monipuolinen ja ateriavälit ovat kohdallaan, on helpompi pitää kiinni terveellisistä elämäntavoista ja sokeriset herkut jäävät vähemmälle.
4. Lihot helpommin
Runsassokeriset välipalat keräävät kiloja ennen kaikkea keskivartaloon. Tämä johtuu siitä, että liiallinen sokeri lisää insuliinitasoja. Tämä insuliini edistää rasvaa vatsassa enemmän kuin muissa kehon osissa. Joten jos farkut ovat yhtäkkiä tiukat, voi olla aika hillitä sokeripitoisia välipaloja ja sokerilla makeutettuja juomia.
5. Hampaasi reikiintyvät usein
Hampaiden reikiintymiseen vaikuttaa moni asia, mutta runsas sokerin käyttö edistää reikiintymistä. Älä hätäänny; makeisista ei tarvitse luopua lopullisesti. Kaikkea voi syödä kohtuudella, myös runsassokerisia elintarvikkeita. Suosi kuitenkin tuotteita, joissa on lisättyä sokeria mahdollimman vähän. Kun seuraat ravintosisältöjä, voit yllättyä kuinka moneen elintarvikkeeseen sokeria lisätään.
6. Aivosi ovat sumussa
Aivojen toimintaan vaikuttavat negatiivisesti monet tekijät, kuten esimerkiksi unenpuute tai stressi, mutta myös sokeri vaikuttaa monella tavalla. Aivosi tarvitsevat tasaisen verensokerin toimiakseen kunnolla. Urheilusuorituksessa kuin älyllisessä testissäkin sokerista tosin voi olla pikaista apua, kun tarvitaan nopeiden hiilihydraattien tuomaa energiapiikkiä tuomaan lisäpotkua suoritukseen.
7. Masennut helpommin
Masennuksen ja runsassokerisen ruokavalion välillä on selkeä yhteys. Kun noudatat runsaasti sokeria sisältävää ruokavaliota, se lisää tulehdusta kehossa ja aivoissa. Tämä usein liittyy korkeampaan riskiin masentua. Jo terveellisten elämäntapojen lisääminen voi auttaa voimaan paremmin ja on helpompi pitää kiinni uusista rutiineista.
Lisätystä sokerista ei tarvitse kokonaan luopua, kunhan olet tietoinen, mistä kaikesta sokeria voi löytyä. Lisättyä sokeria lisätään useisiin elintarvikkeisiin ja osittain sen takia, että se houkuttaa ihmisiä syömään tuotetta uudestaan. Toisaalta kun ruokavaliosi on suurimmaksi osaksi monipuolinen ja terveellinen, joukkoon mahtuu aina myös herkkuja. Mitään ei tarvitse siis kieltää, kunhan vaan käyttää kohtuudella.
Tämän tekstin kirjoitti
Tomi Soikkeli/Personal Trainer ja Ravintovalmentaja